Wat is de kleinste stap die je kunt zetten?

Marcella van Doorn

Als loopbaancoach herken je het vast: coachees die vastlopen omdat hun doelen te groot of overweldigend aanvoelen. Een eenvoudige vraag kan vaak al het verschil maken: Wat is de kleinste stap die je kunt zetten?

Deze vraag, geïnspireerd door de Agile-methode, gebruik ik regelmatig aan het einde van een coachgesprek. Het helpt coachees om nét een beetje uit hun comfortzone te stappen en, ondanks de drukte van de dag, een haalbare stap in de juiste richting te zetten.

Om die stap effectief te maken, is het belangrijk dat deze voldoet aan het GAST-principe:

  • GEMAKKELIJK: Zorg dat de actie eenvoudig past in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld: voer een netwerkgesprek tijdens de lunch – lunchen doe je toch al, en zo kost het je weinig extra tijd.
  • AANTREKKELIJK: Kies een kleinschalige actie die motiverend is. The art of showing up is hierbij belangrijk: liever tien kleine stappen dan één grote, onhaalbare actie.
  • SOCIAAL: Betrek anderen bij de actie of deel het met iemand. Dit verhoogt de kans dat de coachee de actie uitvoert.
  • TIJDIG: Zorg dat de actie op elk moment uitgevoerd kan worden. Beperk je het tot één specifiek tijdstip, dan neemt de kans op falen toe.

Kleine, haalbare acties zijn essentieel om een coachee in beweging te krijgen en te helpen bij duurzame verandering. Zoals James Clear het treffend verwoordde: “Every action is a vote for the type of person you wish to become.”

In de training Activerend Coachen neemt Marcella je onder andere mee in deze GAST-methode.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.