Permanente educatie: een leven lang leren 

De wereld verandert steeds sneller. En ook de arbeidsmarkt en manieren van werken veranderen continu. De uitdagingen in het huidige economische landschap zijn groot. Het is cruciaal dat je je daaraan kunt aanpassen. Dat je blijft leren. En dat je jezelf blijft ontwikkelen. Niet alleen aan het begin van je carrière, maar je hele loopbaan lang. Hans van Westen, directeur van Vista Nova, school voor loopbaan en leiderschap, deelt zijn visie hierover. 

Werken en leren
Volgens mij gaan werken en leren hand in hand. Hoeveel jaar ervaring je ook hebt, je blijft altijd vragen houden over je werk. Vaktechnische vragen, vragen over efficiënter werken, over samenwerken. Of misschien wil je wel iets totaal anders gaan doen. 

Ons systeem is alleen zo ingericht dat je veel moet leren en studeren, voordat je gaat werken. Je gaat naar school, studeert en daarna moet je het met dat pakket zo’n 40 jaar zien uit te houden. Vaak zie je dat mensen kleine trainingen en cursussen doen, maar een echt grote switch is nog altijd niet gebruikelijk. De algehele veronderstelling is dat je het als werknemer wel vol kunt houden met af en toe een cursus of opleiding. Maar is dat zo? 

Permanente educatie
Ik denk het niet. Mensen willen zich graag ontwikkelen. Aan het begin van hun carrière hebben mensen hele andere behoeften, dan halverwege of aan het eind van hun loopbaan. Daarbij ontwikkelen mensen zich. Doen ze ervaring op. En die ervaring moet af en toe gevoed worden. En niet alleen aan het begin van de loopbaan, maar ook op andere momenten. Zo kunnen mensen zich hun hele werkleven lang aanpassen aan wat zij nodig hebben. 

Want hoe fijn zou het zijn als je halverwege je loopbaan nog eens uitgebreid kunt studeren? Bijvoorbeeld twee jaar aan het begin en twee jaar halverwege. Want stel dat je rond je 40e nog een opleiding doet, dan neem je zo’n 15 tot 20 jaar werkervaring mee. Door die ervaring valt informatie beter op zijn plek, blijft je kennis up-to-date én kun je het geleerde goed vertalen naar de praktijk. 

Wij – als school voor loopbaan en leiderschap – vinden het heel normaal dat mensen het nodig hebben om zich te ontwikkelen, nieuwe kennis willen opdoen en daar energie in willen steken. Dat zij één, twee of drie keer in hun loopbaan ruimte nodig hebben voor studie, ontwikkeling of misschien zelfs een grote carrièreswitch willen maken. 

Investeren in mensen loont
Als werkgever kun je hier enorm aan bijdragen. Door werknemers de gelegenheid te geven om halverwege hun loopbaan te vernieuwen. Hierin voorzie je niet alleen in de behoefte van je werknemer, maar het levert jou als werkgever natuurlijk ook iets op. Adequate kennis maakt medewerkers productiever en werknemers ervaren het mogen volgen van opleidingen vaak als een blijk van waardering. Dit draagt bij aan motivatie en loyaliteit. 

Daarbij komt dat de wereld snel verandert. En dat vraagt om efficiënte processen, die ontworpen zijn door mensen die begrijpen wat nodig is. Die de processen ook voor anderen eenvoudig kunnen maken. Als je mensen met kennis van zaken je processen laat organiseren, worden die beter en simpeler. Zowel in het bedrijfsleven als voor de overheid. 

Over millenials wordt bijvoorbeeld al jaren gezegd dat zij leer- en groeikansen erg belangrijk vinden. Soms zelfs belangrijker dan een hoog salaris. En dat zij flexibiliteit nodig hebben. Tegelijkertijd is het beeld dat zij minder loyaal zijn naar werkgevers toe. Maar wat als de mechanismen in organisaties meebewegen, zoals educatie, ontwikkelmogelijkheden, HRM-systemen, stijl van leidinggeven en cultuur? Dan kun je ervoor zorgen dat het wederzijds commitment steviger wordt. Investeren in mensen loont.  

Leren als voeding
Je kunt natuurlijk kijken naar de werkgever, maar als werknemer – als individu – heb je hier zelf ook een rol in. Iedereen snapt dat je goed moet eten. Dat je je lichaam niet alleen moet vullen, maar ook daadwerkelijk moet voeden. Zo kun je ook kijken naar educatie of persoonlijke ontwikkeling. En dat hoeft niet altijd direct een hele nieuwe studie te zijn. Je kunt ook denken aan boeken, cursussen of gewoon een gesprek met een collega, die ergens een andere kijk op heeft. Door je hersenen structureel te voeden met nieuwe kennis, blijf je groeien. 

En natuurlijk speelt de werkgever hier een belangrijke rol in, maar je kunt er ook zelf ruimte voor maken. Een persoonlijk voorbeeld: ik maak lange werkdagen. Soms wel van 12 uur. Dan vind ik het ook heerlijk om ’s avonds op de bank Netflix te kijken. Maar eigenlijk wil ik mezelf voeden met dingen waar ik overdag iets aan heb. En dat hoeft niet per se formele scholing te zijn. Pak eens een goed boek. Je slaapt er beter van, wordt er wijzer van én je hebt meer te vertellen op je werk. Dit is een houding – een mindset – die je kunt trainen. En die je veel oplevert. 

Kortom, permanente educatie en mogelijkheden creëren voor ontwikkeling lonen. Voor werkgevers en werknemers.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.