Als je ogen gaan glimmen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om in je sollicitatiebrief of CV iets te zeggen over wie je bent of wat je wilt bereiken. De lezer krijgt daarmee een indruk van wat voor vlees er in de kuip zit.
Ik heb het soms wat moeilijk met die teksten. Vaak kunnen ze beter.

Dat komt ten eerste doordat de vorm van schrijven inderdaad nogal ‘dit-ben-ik’ achtig is. En de ik dan in de beste vorm. Dus initiatiefrijk, sportief, analytisch; dat soort termen. Vergelijk eens twee mensen die dit over zichzelf zeggen, en je merkt gelijk dat er hele stevige persoonlijke verschillen onder dezelfde termen kunnen vallen. En daarmee worden ze nietszeggend. Beter is om teksten over jezelf te formuleren die uniek zijn, en die je niet zomaar op ’n ander kunt plakken. Dat geldt voor wie je bent en voor wat je wilt. Bij dat laatste is het dan ook nog verstandig rekening te houden met de taal van de ontvanger van je tekst.

De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten.

De beste methode om te achterhalen of wat je schrijft klopt, kreeg ik onlangs van een van onze loopbaancoaches aangereikt. Als je je eigen verhaal vertelt, wie je bent en wat je wilt, moeten mensen het kunnen voelen. De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten. Geloven mensen je als je vertelt wat je over jezelf geschreven hebt, over wie je bent en wat je wilt bereiken? Probeer het maar eens in je omgeving. Mensen om je heen herkennen direct wat waar is en wat mooipraterij is. En het belangrijkste: ze zien het in je ogen. Wat echt waar is, wat van binnenuit komt, waar je echt voor gaat, daarvan gaan je ogen glimmen.

Hans van Westen

Leren solliciteren

College Vista Nova: Leren solliciteren

Met een goed cv en dito brief maak je veel meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar, hoe maak je dan een goed cv? En een goede sollicitatiebrief? Wat moet er in staan? En wat juist niet? Hoe moeten die documenten eruit zien? In dit college leer je de kneepjes van het solliciteren.

Weerstand: de sleutel voor verandering

College Vista Nova: Weerstand: de sleutel voor verandering

Graag nemen we je mee op ontdekkingstocht in de intrigerende wereld van verandering en weerstand… want juist in die weerstand zit de sleutel tot succes. Met de bril van de appreciative inquiry – het waarderend onderzoek – op je neus, zul je ontdekken waar de kansen liggen en hoe je negatieve energie kunt ombuigen voor succesvolle & duurzame veranderingen.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.